2016. március 8., kedd

Az ajakherpesz leghatékonyabb kezelése - Miniposzt

Ismerős az az érzés, amikor a szád egy ponton elkezd bizseregni, égni, viszketni, kipirosodni és te minél gyorsabban kapkodsz a herpesz elleni krémedért, vagy tapaszodért, mert tudod, hogy ha nem kened be időben, akkor az a ronda és iszonyatosan fájdalmas hólyag legalább egy egész hétre megkeseríti az életed? Ugye ugye, ismerős az ajakherpesz, ezek a kis görcs, amikor újra és újra felbukkan, hogy te nehogy túl sokáig jól érezd magad.

Mi is az az ajakherpesz?

Az ajakherpeszt a legtöbb esetben a herpes simplex vírus 1-es típusa (HSV I) okozza. A felnőtt emberek 90 %-a hordozza ezt a vírust, azonban ez csak akkor okoz tüneteket, ha az immunrendszer legyengül, így a vírus aktiválódik. Létezik még a HSV II., ami az ajakherpesz mellett a nemi herpeszt okozza. Ezt is hordozza az emberek jelentős része, bármiféle tünet nélkül!

A herpesz leggyakrabban az ajkakon, szájüregben, az  ínyen, a torokban jelentkezik, de előfordulhat a nyakon, állon, sőt a szemen is. Szemen láttam már egyszer egy ismerősömön, borzasztóan nézett ki és szörnyen fájhat. A herpesz terjedéséhez elég a hólyagok megérintése, de a bőr és nyálkahártya kontaktussal, ill. nyálcseppek útján is fertőz. Ha fertőzött kézzel valaki a szemét érinti meg, akkor ott is megjelenhetnek a hólyagok. Ezért ha előjönnek a hólyagok, nagyon fontos a higiénia betartása, rendszeres kézmosás és ne puszilgassatok ilyenkor senkit!

A herpeszvírus aktiválódását sok minden okozhatja, így például a hólyagok megjelenését kiválthatja UV fény, stressz, hormonális változások, egyes ételek, immunfolyamatok (betegség vagy fizikai megterhelés miatt legyengült immunrendszer, de akár észrevehető külső ok nélkül is kiújulhat a betegség. A herpeszre jellegzetes száj széli hólyagok kialakuló tünete lehet hőemelkedés és helyi fájdalom, majd ezt követően a bőrterület begyullad és apró hólyagocskák jelennek meg rajta. A hólyagok általában 2-3 napig megmaradnak, majd helyükön szürke alapú fekélyek alakulnak ki, melyekre pörk rakódik. Ez az állapot 7-10 napig tart. A teljes gyógyulás néhány hét alatt végbemegy.

Mivel én éppen meg vagyok fázva, ezért természetesen előjött a "szépséges" herpeszem a szám bal sarkában. Sok dolgot kipróbáltam már, de amit legutoljára találtam, az számomra az igazán életmentő gyógyszer. Vagyis igazából nem is gyógyszer, hanem egy esszenciális aminosav, a lizin. 



Először is, mint táplálkozástudós (hehe) szeretném megismertetni veletek, mi is az az aminosav. A 20 aminosav részt vesz a fehérjék felépítésében, tehát létfontosságúak a számunkra. A szervezetünk nagyrészt elő tudja állítani ezeket, azonban van 9, amire nem képes, így ezeket a táplálékkal kell felvennünk. Ezek az aminosavak az esszenciálisak, mégpedig a következők: hisztidin, isoleucin, leucin, lizin, metionin, fenialanin, threonin, triptofán és valin. 

Az aminosavak közül a lizin a legtöbb étrendben a limitáló aminosav. Az élelmiszerek hőkezelése során, a sütésnél a lizin reagál a cukrokkal és részben átalakul. A kenyér héjának barna színét is ez a reakció okozza.

A lizin elősegíti az izom,- a csont és egyéb szövetek kialakulását, gyorsítja a regenerálódást, hiszen szerepe van a kollagén képzésében, hiányában a kálcium nem tud beépülni a csontokba.
Immunrendszert erősítő és vírusellenes hatását is igazolták. Megfelelő mértékben bevitt lizin meggátolja a herpesz kialakulását, kifejlődését. 1-2 gramm lizin bevételével az égető érzés perceken belül elmúlik, egy 2-3 napos 6-9 grammos kúra pedig megakadályozza a herpesz tüneteinek megjelenését. 

Itt van például egy tanulmány: 

Herpes simlex A vizsgálat során 150 beteg kapott lizin tartalmú kapszulát. A betegek között nagyobb számban nők voltak. A betegek egy részénél gyomorrontás után, lázas állapotot követően, vagy fertőző betegségek után gyengeséggel együtt lépett fel. Volt, aki meg volt fázva, náthás volt. A női betegeknél menzeszkor lépett fel, míg volt, aki más után ivott. Általában az ajkon keletkezett a herpesz, egy esetben a szemhéjon, két betegnél a nyirokcsomó is meg volt nagyobbodva. A betegek egy része a herpesztünetek, az égő, viszkető, feszítő érzés megjelenésekor azonnal vagy néhány percen belül bevette a lizint, és ezáltal a herpesz nem fejlődött ki. Volt, aki a viszketés megjelenésétől kezdve 3-4 napig folyamatosan szedte a lizint. A betegek többsége a herpesz tünetek megjelenése után kezdte el a kapszula szedését, a tünetek általában 2-3 nap alatt visszahúzódtak, míg máskor 1 hét vagy még több idő volt a gyógyulás. Általában a nátha is elmúlt a kezelés alatt, a betegek egy része frissebbnek érezte magát. A hólyagok felszínén pörkök nem képződtek, sebesedés nélkül visszahúzódtak. - Dr. Báló Gyöngyi, Hajdúszoboszló, bőrgyógyász szakorvos.


Ahogy én használom és amit tapasztalok:  

Nekem 500 mg-os lizinem van itthon, tehát egy kapszulában 500 mg lizin található. Érdemes ezeket egyébként sportolóknak való boltokban beszerezni ( Biotech, vagy online ), mert azoknak jóval nagyobb a lizin tartalma. Ha érzem, hogy ég és viszket és épp támad a vírus, azonnal bedobok 3 darabot, tehát 1,5 grammot. Ennyi általában elég is ahhoz, hogy megelőzzem a hólyagokat. Van viszont, amikor a vírus lesből támad, például reggel felkelek és hopp egy hólyag. Na. hát ilyenkor megelőzni nem tudom, viszont a tüneteket mindenképpen enyhíthetem. Egyből 3 darabot beveszek, majd még kétszer megismétlem a nap folyamán. Tehát reggel, délben, este 1,5 grammot, azaz aznap 4,5 grammot összesen. Ne aggódjatok, semmi mellékhatása nem lesz, akkor sem, ha rá van írva, hogy ne lépjük túl az előírt mennyiséget. Ilyenkor alapból ki van merülve a lizin készletünk és kicsit megsokkoljuk vele a szervezetet. Emellett még teafaolajat használok, hogy gyorsabban leszáradjon a seb. Már ha lesz seb, mert a lizin pont ezt akadályozza meg. 
Normális esetben tényleg baromi sokáig tart, mire begyógyul a herpesz, lizinnel én tényleg 4-5 napra leredukálom. Nekem tegnap jött elő reggel, szedem az adagokat, ma már ott tartok, hogy egy nagyobb piros folt van a szám sarkán, semmi hólyag, semmi zavaros folyadék, semmi feszülés. Természetesen fáj, hiszen pont a szám szélén van, így enni is nehezen tudok, de látom a gyors változást és tudom, hogy jövő hétre, csütörtökre, mire megyek fogorvoshoz, tuti, hogy elmúlik. 
A herpesztapasz is jó megoldás, ha épp olyan helyen van a herpeszed, meg elég pici, de ha a szád szélén van és bazi nagy is, esélytelen, hogy normálisan felrakd...és még drága is. 

Szóval én tényleg ajánlani tudom csak a lizint, hiszen ez mégsem gyógyszer, kíméletes, gyors megoldás a szervezetnek. Herpeszesek, lizinre fel és ne piszkáljátok a herpeszt!

Remélem tetszett a poszt és legközelebb is találkozunk! 

Forrás: Webbeteg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyugodtan írd le a véleményed, de csak moderálás után kerül megosztásra. Ha csak a jó szándék vezérel, ezt úgyis megérted. :)