2017. január 15., vasárnap

Top 10 kedvenc sorozatom

Leszögezném előre, hogy itt nem fogsz lányos, romantikus, csöpögős sorozatokat találni. Engem nem kötnek le a beltenyészettől hemzsegő Született feleségek vagy a Grace Klinika. A fantasyt, horrort és krimit kedvelőknek azonban hátha tudok még újat mutatni :). 

Supernatural

Az egész sorozatfüggőségem ezzel, vagyis az Odaáttal kezdődött. Egy darabig néztem magyarul, aztán nem találtam több magyarra szinkronizált részt (szerencsére!), így folytattam angolul. Azóta is áldom az eszem, hogy nem adtam fel a Winchester tesók történetének követését. Ha szereted a természetfeletti dolgokat, vámpírokat, a jó és gonosz harcát, akkor szeretni fogod ezt is. Igaz, így a 12 évadra már kicsit ellaposodott a hangulat, de ha továbbra is a Monster of the Week stratégiát követik, akkor azért tud még mulatságos perceket okozni Dean és Sam. Mondjuk nekem akkor is a Pokol királya a kedvencem!

Ripper Street

Az 1880-as évek végén járunk, Hasfelmetsző Jack gyilkosságai után a szegényekkel teli és veszélyes londoni negyedben,Whitechapelben. Edmund Reid, Bennett Drake és Homer Jackson hármasa próbálja megoldani a különböző bűneseteket, amik epizódról epizódra változnak. A nyomozások során megismerhetjük a főszereplők háttértörténeteit is. Szerintem nagyon érdekes sorozat, izgalmas, nem volt olyan rész, amin egy percet is unatkoztam volna. Sokszor vannak brutális jelenetek, szóval csak azoknak ajánlom, akik bírják gyomorral. Mellesleg sok Trónok harca szereplő is megfordul epizódszerepekben, szóval már ezért is érdemes elkezdeni. 

Game of Thrones

Szerintem a Trónok harcát nem kell senkinek sem bemutatnom. Sokáig nem akartam elkezdeni, mert mindenki ezt nézte és úgy voltam vele, hogy ááááá, ez egy középkori hülyeség. Azt nem tudom, miért hittem ezt, lehet a sárkányok és a lovagok miatt, de aztán rávettem magam és végül úgy a 3. rész körül kezdett úgy igazán magával rántani. Összefoglalni a történetet viszont nem igazán tudom, ugyanis rengeteg szálon fut a történet...a legjobban talán így tudnám: 






The Walking Dead

In medias res, 28 nappal később feeling, zombik, apokalipszis, világvége hangulat, Winchesterék apja (bocs, insider joke) a 6. évadban. Imádom a zombis sorozatokat, filmeket. Szerintem igazi túlélőre képeztem ki magamat, annyit láttam már. Tudtátok, hogy ha zombiapokalipszis törne ki, a legjobb, ha fegyverraktár (esetleg rendőrség), élelmiszerbolt és patika van a közeledben? Én tudom. Mondtam, hogy túlélném. A sorozat spin off-ja (fantasztikus kreativitással Fear the walking dead) annyira nem tetszik, vontatottabb és lassabb, bár az a járvány kitörésekor játszódik, így végül is ez is lehet egy indok rá. Ne készüljetek bonyolult párbeszédekre és bizony ez is tud elég brutális lenni (ugye, Lucille?....bocs, még egy), de akinek hasonlóan hozzám nem érzékeny a gyomra, az még élvezni is fogja. 

Peaky Blinders

Amióta elkezdtem ezt a sorozatot, azóta Birmingham-be akarok menni és annyit cigarettáznak benne, hogy ha most akarsz leszokni, akkor el se kezd, mert én nemdohányzóként is megkívánom sokszor :D. A Thomas Shelby által vezetett ír gengszter-banda ténykedéseit mutatja be a sorozat, ami néha humoros, néha brutális, néha szomorú, néha meg kapkodom az állam. Ebben is szerepel Tom Hardy, a főszereplő pedig Cillian Murphy (igen, a zombifilmes....tudom, hagyjam abba), aki ebben a filmben valami hihetetlenül jó pasi...pedig amúgy nem (na jó, én is nő vagyok, le sem tagadhatnám). 

The Leftovers

Ez a sorozat egy kicsit kakukktojás, mert egyszerre szeretem is és nem is. Inkább azt mondanám rá, hogy beteg. A jó értelemben, de megértem azt, akinek ez nem tetszik. A történet röviden annyi, hogy a világon egyszercsak egyik pillanatról a másikra, random eltűnnek emberek. Van, aki fel tudja dolgozni, hogy elvesztette valamelyik szerettét és túllép rajta, van aki azonban nem. Ők általában belépnek egy csoportba, akik teljesen fehérbe öltöznek, folyamatosan dohányoznak és nem szólalnak meg többé, majd fel-felbukkannak azoknak az embereknek a közelében, akik már túlléptek az eltűnéseken, ezzel is emlékeztetve őket, hogy ők nem felednek. Aztán persze ennél bonyolultabb a sztori, ez egy leegyszerűsített változat, sok dolog történik még ezen kívül és végül a mindössze 3 évados sorozat az utolsóra magyarázatot kap, elvileg. Arra azonban még várnunk kell. Érdemes neki egy esélyt adni, mert valamiért nézeti magát. 

The Fall

Scully az X-Aktákból és a Szürke 50 árnyalata "jópasijának" kettőse. Na, ebben nem ő a "jópasi", hanem egy sorozatgyilkos és Scully a rendőr, aki megpróbálja őt 3 évadon át elkapni. Csak összefoglalom egy szóval, amit a sorozatról gondolok: HIIIHHETETLEEEEN! Imádom a főszereplők játékát, a sztorit, a megvalósítást, és a vége háááát...! Nem tudod, mit hagysz ki, ha ezt nem nézed meg!

The Killing

Erről ugyanazt tudom elmondani, mint az előzőről, egyszerűen hihetetlenül jó. Igaz, az első két évad volt a legnagyobb kedvencem, eredetileg csak ennyit terveztek. De visszahozták még egy évadra, majd a Netflix még egy utolsóra. Ez egy skandináv sorozatnak az amerikai verziója. Bocs a skandinávoktól, de a nyelv, amit használnak szörnyű, így nem tudtam nézni az ő változatukat, szóval maradt nekem az amcsi, viszont nem bánom. Az első két évad meglepő módon a címből, egy gyilkosságról szól, aminek elszenvedője egy fiatal lány. Két évadon keresztül nyomoznak a gyilkos után. Hogy hogyan végződik? Sosem árulom eeeel! 

Breaking Bad

Ezt egyszer pár éve elkezdtem, akkor nem tetszett és abbahagytam. Akkor még keresgettem a sorozatokban az ízlésem, aztán mikor rájöttem, hogy nekem a borongós hangulatú sorozatok tetszenek igazán, úgy újrakezdtem és teljesen beszippantott. Egy kémia tanárról szól, akiről kiderül, hogy halálos beteg és mivel a tanári állás nem túl kifizetődő, szeretne plusz pénzt keresni a családjának arra az időre, amikor ő már nem lesz.  Végül nem törődve a következményekkel, metamfetamin főzésre adja a fejét. Ebben segítségére van kémia tudása és egy volt diákja, Jesse. Bonyolítja a helyzetet, hogy sógora a rendőrségnél a kábítószer ellenes csoportban dolgozik, plusz túl jól sikerül az üzlet, elszalad vele a ló és szó szerint ő lesz a legnagyobb drogkészítő Heisenberg néven. Ez a sorozat a tipikus példája a jó színészi játéknak és annak, hogy hogyan kell egy sorozatot időben és megfelelően lezárni. A Dexter készítői sokat tanulhattak volna belőle! 

My name is Earl

Az egyetlen vígjátéksorozat, amit úgy igazán szeretek. Engem a Jóbarátok sosem kötött le és az Így jártam anyátokkal sem lett a kedvencem. Ez viszont tényleg nagyon mulatságos és tényleg lehet rajta nevetni, nem erőltetett. Amióta ezt a sorozatot megnéztem, azóta hiszek a karmában. A címszereplő a rossz karmát okolja a szerencsétlenül alakult életéért és megfogadja, hogy jó útra tér. Ír egy listát a rossz tetteiről és ezeket az epizódok alatt igyekszik jóvá tenni. Persze ebből nagyon vicces szituációk alakulnak ki. Egy könnyed kis szórakozás azoknak, akiknek a mainstream nem okozott hasra esést. 

Ezen kívül még persze rengeteg sorozatot nézek/néztem, de talán ezek azok, amik jelenleg a 10 kedvencbe most belefértek. Persze folyamatosan kutatok sorozatok után, hiszen hatalmas sorozatjunkie vagyok, egyszerűen ez az, ami igazán ki tud kapcsolni. Míg másnak a könyvolvasás nyújtja a szórakozást, addig nekem a sorozatok bambulása, természetesen csakis eredeti nyelven és imádom, hogy rengeteget tudok belőlük angolul tanulni. Higgyétek el, idővel bele lehet jönni a feliratosan való nézésbe. Én az egész angolosdit a Supernatural-lel kezdtem el és amikor meghallottam az eredeti hangok után újra a szinkronizált verziót...na akkor fogadtam meg, hogy soha többé magyarul! Imádom a magyar nyelvet, félre ne értsétek, szeretem az anyanyelvem és tudom, hogy mi csináljuk az egyik legjobb szinkronizálást, de valamiért nekem mégsem ugyanazt az élményt nyújtja. Pláne, ha már elkezdtél egy sorozatot angolul és úgy látsz valamit magyar szinkronnal....na, annál rosszabb számomra nincsen :D. Meg, mint mondtam, sokat lehet tanulni belőle :). 

Remélem tetszett ez a személyes poszt is, mostantól igyekszem néha ilyesmit is belevinni, mert így ti is jobban megismerhettek engem. Találkozzunk legközelebb is!

2 megjegyzés:

  1. Kedves NickiA The Fall en is elkezdtem nezni de csak az elso evad vegeig jutottam! Valoban nagyon jo!
    A masik ket evadot honnan toltotted le?

    VálaszTörlés

Nyugodtan írd le a véleményed, de csak moderálás után kerül megosztásra. Ha csak a jó szándék vezérel, ezt úgyis megérted. :)